egen takt

Jag tycker att det är roligt att jämföra tex barn.. hur långa mina barn varit vid en viss ålder.. vad de vägt vid si och så många månader.. när de började gå, läsa, cykla osv.. Jag jämför inte för att se vem som är bättre! För ingen är bättre än den andra! För alla vi människor är lika bra! Jag jämför för att det är intressant! Roligt att se hur olika det kan vara! För allt är rätt.. det finns inga fel.. som tex. Linus började gå vid 1 år och 1 månad.. för då var han redo! Felix vid 1 år och 1 vecka.. för då var han redo! Liam började gå vid 1 år och 3 månader.. för då var han redo! Alla åldrar lika rätt att börja gå i. För det har inte med ålder att göra! Utan när barnet är redo! 

Linus lärde sig läsa i skolan, Felix kunde läsa innan skolstart.. båda två okej och rätt! 

Jag har aldrig stressat mina barn att måsta lära sig saker! Vi kan öva på att tex skriva om de själva vill! De lär sig när de är redo! Ofta kommer saker av sig själva i ett skede eller annat.. eller när intresset ökar. Då är jag snabb att hänga på. Som just tex när Felix plötsligt började intressera sig för läsning. Då började vi kolla in bokstäver och öva läsa - på hans egna villkor!

Liam är 4 år och kan inte skriva sitt namn.. han vill inte ens försöka! Tvingar jag honom att lära sig? Nej! Han kan inte rita annat än råpel.. för han har inget intresse för det! Samma med Felix, rita råpel länge.. men plötsligt en dag kom han hem med en jätte fin teckning! För då var han redo att börja rita och hittade intresset! 

Saker kommer när de kommer. Och jag blir så störd på folk som jämför på ett "dåligt" sätt eller på ett nedvärderande sätt säger saker.. 
"Oj nämen har Liam ännu inga tänder vid 8 månader.. min Gösta hade nog redan vi 3 månader!" - för det första är tänder inget vi kan påverka, de kommer när de kommer.. för de andra.. suck!

"Ja min Lisa kunde nog gå redan vid 9 månader.. usch så tungt det måste vara med en 1+ åring som inte kan gå" (läses med en nedvärderande ton) 
Barn går när de går! 

Liam har till 99% av tiden gungat i babygungan.. för att han vill! Han har inte vågat sitta och gunga på vanlig gunga.. Har inte tvingat honom på vanlig gunga för att jag inte tvingar mina barn om de inte vill.. (alltså gällande "onödiga" saker.. som tex att måsta kunna skriva sitt namn vid en viss ålder.. inte få gunga i babygunga efter en viss ålder osv..så klart måste de ha tex varma kläder på på vintern.. vare sig de vill eller ej.. ja ni fattar! )

Igår var vi i på en skolgård och lekte medan Linus hade sin simskola. Och plötsligt satt han där själv på en stor gunga och tog fart med benen - själv. För nu var han tydligen redo! Och bra gick det! Så se, saker kommer av sig själv när barnet vill.. Sluta stressa om barnen inte kan en viss sak vid en viss ålder.. det kommer! 

Kommentarer

  1. Känner så igen mig i det där, speciellt med att gå. Vår son tog sina första steg utan stöd nu i helgen, vid 1 år och 5 månader. Vi har fått inse nu att han vill kunna saker bra innan han gör det. Även om det som mamma har stressat mig enormt när det känns som om "alla andras barn" går så mycket tidigare. Tack för ett tankeväckande inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar! Ja, lite lika kände jag nog då liam enligt många var sen.. men där i något skede så började jag bara inse att han inte är redo och att inte måste kunna gå vid en viss ålder! De andra har tex staplat och trillat när de lärt sig gå.. han gjorde det sedan med bravur och var genast mkt stadigare på benen än de andra tex.. men i och med att jag slutat stressa med att de ska måsta kunna en viss sak vid en viss ålder bara för att andra tycker att de borde - så har en enorm stress och press släppt. Så skönt! Och igår fick igen ett bevis på det.. när liam självmant hoppade upp på gungan ♡

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Som många redan vet

Vill inte hålla tyst.

Ohälsosamt förhållande